Programma's

6 Sociaal domein

Dit programma omvat vier thema’s en 28 taakvelden. In de BBV-voorschriften is op het gebied van individuele voorzieningen WMO en Jeugdzorg een verfijning doorgevoerd in de taakvelden. Vanwege de korte tijd tussen de aankondiging (in juni 2022) en de invoering ervan, is 2023 als een overgangsjaar bestempeld. De taakvelden zijn als volgt opgedeeld:
WMO:   
• 6.71 Maatwerkdienstverlening 18+ wordt vervangen door 4 nieuwe taakvelden: 6.71A t/m D
• 6.81 Geëscaleerde zorg 18+ wordt vervangen door 2 nieuwe taakvelden: 6.81A en 6.81B
Jeugd:
• 6.72 Maatwerkdienstverlening 18- wordt vervangen door 10 nieuwe taakvelden: 6.72A t/m D en 6.73A t/m C en 6.74A t/m C.
• 6.82 Geëscaleerde zorg 18- wordt vervangen door 2 nieuwe taakvelden: 6.81A en 6.81B.
Ook zijn de omschrijvingen van twee bestaande taakvelden veranderd: voor taakveld 6.2 Toegang en eerstelijnsvoorzieningen (was ‘Wijkteams’) en 6.4 WSW en beschut werk (was ‘Begeleide participatie’).
De financiële vertaling naar de nieuwe taakvelden is in deze begroting verwerkt. De doelen, prestaties en effecten staan nog onder de oorspronkelijke taakvelden.

Het sociaal domein zet zich in om de inwoners van Eindhoven in staat te stellen mee te doen en zo lang en veel mogelijk zelfredzaam te zijn. Het jaar 2023 stond in het teken van inflatie, het regelen van asielopvangplekken en de noodzaak van vereenvoudiging. Daarbij waren onze visie en het bestuursakkoord ‘Samen morgen mooier maken 2022-2026’ leidend. Het bestuursakkoord geeft sinds 2022 focus aan de ontwikkelingen in het sociaal domein. Om Eindhoven een stad te laten zijn waar iedereen mee kan doen en talenten kan ontwikkelen wordt in het bestuursakkoord prioriteit gegeven aan het bieden van gelijke kansen. In 2023 gaven we hier uitvoering aan door het nieuwe beleidsplan 'Inclusief Samenleven' vast te stellen en nog meer in te zetten op preventie op alle leefdomeinen.
Er is ingezet op preventie via het stimuleren en faciliteren van een gezonde leefstijl. Daarbij hadden we extra aandacht voor ouderen via het vastgestelde ouderenbeleid ‘Vitale ouderen in (2)040’. Preventie ging afgelopen jaar ook over het voorkomen van schulden bij onze inwoners. Om preventie goed vorm te geven is een versterking en intensivering van de sociale basis noodzakelijk. Daarom is in 2023 de visie op de sociale basis ‘Eindhoven goed voor elkaar’ opgesteld en vastgesteld. Hierbij hebben we naast de formele infrastructuur van de sociale basis expliciet aandacht voor het sociaal weefsel in onze stad.
Als de sociale basis niet voldoende ondersteuning kan bieden, regelen we ondersteuning en aanvullende zorg zo dichtbij als mogelijk met onze wijkteams van WIJeindhoven. Deze wijkteams waren opnieuw de oren en ogen in onze wijken. Vanuit programma Vereenvoudiging zijn De Sociale 7 afgelopen jaar vastgesteld. Ook hebben we ingezet op het ophalen van knelpunten en verbeterpunten die zowel inwoners als professionals in het huidige systeem zien. Hierbij hebben we met name gefocust op de dienstverlening van WIJeindhoven, het participatiebedrijf Ergon en de gemeente zelf. Ook partners die aanvullende zorg en ondersteuning bieden of actief zijn in de sociale basis hebben input geleverd. In 2023 hebben we bereikt dat we daar waar mogelijk langdurige indicaties voor Wmo producten afgeven, zodat onze inwoners langdurig zekerheid hebben waar ze aan toe zijn. In juni 2023 is de woonzorgvisie vastgesteld met daarin de ambities op het gebied van wonen en zorg voor verschillende groepen in de stad waaronder ouderen, dak- en thuislozen en de uitstroom vanuit instellingen.
Naast het bieden van gelijke kansen en investeren in preventie is bestaanszekerheid een belangrijke pijler de komende jaren. In 2023 zagen we dat de ingezette inflatie zich doorzette. Daarom zetten we de al eerder ingezette ontwikkelingen op het gebied van vroegsignalering, het Jongerenperspectieffonds en het Bouwdepot voort. Ook de andere manier van werken, waaronder het inzetten van maatwerkoplossingen die passen bij de situatie van het individu, hebben we voortgezet.  
Een andere al eerder ingezette ontwikkeling die we hebben voortgezet is het Deltaplan Jeugd. Daar zetten we sterk in op preventie en het bestrijden van wachtlijsten. Ook gingen we in gesprek met onze onderwijspartners over de nieuwe Lokaal Educatieve Agenda. Daarnaast hebben we ons stadsplan basisvaardigheden herijkt, opnieuw met partners in de stad.
Ook hebben we opnieuw zorg gedragen voor het huisvesten van statushouders en is de taakstelling behaald. In 2023 hebben we ook voorbereidingen getroffen voor de opening van 4 nieuwe Maatschappelijke Opvanglocaties, welke in 2024 hun deuren zullen openen. Ook is het 'Actieplan Arbeidsmigranten' door het college vastgesteld. Het ministerie heeft afgelopen jaar opnieuw de doordecentralisatie van Beschermd wonen naar de regio uitgesteld.
In de volgende hoofdstukken leest u hoe we op de diverse beleidsonderwerpen in 2023 op onze ambities hebben ingezet.
De realisatie van de ambities van het Sociaal Domein vonden dit jaar binnen de vastgestelde financiële kaders plaats. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat we ons niet rijk moeten rekenen. De overschotten van de laatste jaren zijn niet structureel van aard en worden vooral veroorzaakt door incidentele middelen.

Deze pagina is gebouwd op 05/30/2024 10:17:58 met de export van 05/29/2024 20:27:03