Sociale basis & Wijkteams

Inleiding

Sociale basis & Wijkteams

6.1 Samenkracht en burgerparticipatie
6.2 Toegang en eerstelijnsvoorzieningen                        

In 2023 werkten we toe naar een nieuwe visie op de sociale basis 'Eindhoven Goed voor Elkaar'. Samen met (inwoners)initiatieven, (subsidie)partners en ambtenaren uit diverse beleidsdomeinen werkten we in verschillende werkbijeenkomsten samen om tot eenduidige taal en een breedgedragen visie te komen. In de visie omschreven we de sociale basis als volgt; De sociale basis bestaat en wordt gevormd door inwoners en de gemeenschappen waar inwoners onderdeel van uitmaken. Iedereen maakt er per definitie onderdeel vanuit en kan eraan bijdragen. In de sociale basis vinden inwoners steun bij elkaar. Daarnaast bestaat er een breed, laagdrempelig en vindbaar aanbod van activiteiten én ondersteuning, in eigen buurt, wijk of daarbuiten (bijv. stedelijk of online). Dit aanbod bestaat uit een combinatie van inwonersinitiatieven, vrijwilligersorganisaties en professionele organisaties. De impact die we in de sociale basis willen maken is dat Eindhovenaren zich fijn, gezien en gesteund voelen. Dat we naar elkaar omkijken en elkaar helpen als het nodig is waardoor we het vertrouwen houden dat het (weer) goed komt. In de visie omschreven we de beoogde resultaten en daarbij horende prioriteiten die richting geven voor de komende jaren.
De sociale basis is niet nieuw; de sociale basis is er altijd. Dat betekent niet dat we deze voor lief moeten nemen. Het vraagt ondersteuning. Net als alle jaren ondersteunden en faciliteerden we, in 2023, diverse initiatieven en organisaties in de sociale basis middels onze subsidieregelingen. In contractgesprekken en ontwikkel-/netwerktafels ondersteunden we inhoudelijk en legden we verbindingen. Basisdagbesteding ging zijn 3e jaar in. We hielden onverminderd aandacht voor ons preventief jeugdbeleid en ons integraal gezondheidsbeleid (zie ook taakveld 7.1. volksgezondheid). We bouwden door in het Pact Woensel Zuid en werkten gebiedsgericht met de wijkaanpak Samenleven in Verscheidenheid. Eindhoven is een kleurrijke stad die niet alleen groeit in aantal inwoners, maar ook in haar diversiteit. Begin 2023 stelden we het nieuwe beleidsplan diversiteit en inclusie (2023-2026) 'Inclusief Samenleven' vast. De 3 ambities en 6 bijbehorende ontwikkellijnen die daarin centraal stonden bepaalden onze inzet voor 2023 en verder. Want diversiteit is een gegeven, inclusie is het streven.

Transformatieprogramma
In 2023 zijn alle lopende projecten binnen het transformatieprogramma geëvalueerd. Alle projecten zijn doorgelopen en gecategoriseerd.   Projecten die continuering nodig hebben en niet op andere wijze van financiële dekking worden voorzien kunnen worden voorgelegd vanuit het transformatiefonds dat per 2024 zijn intrede doet (zie begroting 2024). De doorontwikkeling van het ‘oude’ transformatieprogramma naar het Transformatiefonds en een strategisch langjarig Transformatieprogramma gaat verder onder de naam “Transformatie Sociaal (2)040”, waarover in 2024 een raadsvoorstel volgt. Het langjarig inhoudelijk en financieel perspectief vormt hiervoor de basis.

Wijkteams
In 2022 heeft WIJeindhoven Buurt in Bloei verder uitgebreid. In 2023 zien we dat hier de vruchten van worden geplukt: er zijn meer matches gemaakt tussen inwoners onderling en tussen inwoners en ontwikkelplaatsen. Daarnaast werden er veel activiteiten georganiseerd en bijgewoond.  In 2023 is verder gewerkt aan betere organisatieafspraken tussen gemeente en Stichting WIJeindhoven. In het programma Vereenvoudiging zijn we samen met WIJeindhoven aan de slag gegaan met het uitwerken van toekomstbestendige inrichtingsscenario's voor het sociaal domein. De pilot 'Samenwerking in de wijk', tussen servicebureau en WIJeindhoven, heeft geleid tot een afname van de doorlooptijden van aanvragen, een daling van het aantal bezwaar & beroep zaken en de inwoner ervaart meer eigen regie. Verder heeft WIJeindhoven van alle bijstandsgerechtigden de mogelijkheden op het gebied van participatie in beeld gebracht op basis waarvan een plan van aanpak opgesteld wordt en een passend aanbod wordt ingezet. Ook zijn er samen met Ergon gezamenlijk gesprekken 'mijn weg naar werk' gevoerd gericht op participatie. Tenslotte kenmerkte 2023 zich door krapte op de arbeidsmarkt; dat merkte WIJeindhoven ook. Ook was er een verzwaring in casuïstiek zichtbaar; dit vroeg meer tijd dan voorheen.

Ondersteuning vergunninghouders en vluchtelingen
In 2023 hebben we naast opvanglocaties voor ontheemden uit Oekraïne verschillende opvanglocaties voor asielzoekers geopend in de stad. Vergunninghouders zijn in onze stad gehuisvest en samen met gezinsmigranten zijn zij begeleid naar taalonderwijs en werk vanuit de nieuwe wet inburgering. Daarnaast is de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) weer met een jaar verlengd in verband met de verkiezingen.

Deze pagina is gebouwd op 01/10/2025 09:40:09 met de export van 05/29/2024 20:27:03