6.81A Beschermd wonen (WMO)
6.81B Maatschappelijke- en vrouwenopvang (WMO)
Vanaf 2023 zijn nieuwe producten Beschermd Wonen beschikbaar. Hierdoor is het beter mogelijk om zorg en ondersteuning te bieden aan mensen met psychische kwetsbaarheid en de beweging te maken naar meer begeleiding in de thuissituatie en lichtere vormen van Beschermd wonen. De aanbieders zijn uitgedaagd om deze beweging in gang te zetten, door middel van een innovatieregeling. Hiervan is in 2023 door verschillende samenwerkingsverbanden van aanbieders al gebruik gemaakt. Het ministerie heeft opnieuw de doordecentralisatie van Beschermd wonen naar de regio uitgesteld.
We hebben voorbereidingen getroffen voor de opening van 4 nieuwe Maatschappelijke Opvanglocaties, welke in 2024 hun deuren zullen openen. Aan de Fuutlaan is de verbouwing van de basisvoorziening, inclusief inloop, in een afrondende fase. Ook is in goed overleg tussen partners, ervaringsdeskundigen en regiogemeenten gewerkt aan het regionaal actieplan Aanpak dakloosheid, dat in 2024 aan het college wordt voorgelegd.
Voor de vrouwen- en gezinsopvang zijn nieuwe subsidieafspraken gemaakt, waarbij we een aantal ontwikkelopgaven hebben vastgesteld, die komende jaren worden opgepakt. Het kind centraal, plegeraanpak met opvangplekken voor mannelijke slachtoffers en daders, en een gewijzigde toegang. Voorbereidingen zijn getroffen voor een gezamenlijke aanpak rondom huiselijk geweld, waarbij we afwijken van de ketenbenadering.
De pilot "onder de Pannen" is verlengd en er is extra capaciteit toegevoegd aan het outreachend werk, vanwege de gestegen overlast in ondermeer Woensel-zuid. Daarnaast is het meld- en adviespunt "Zorgwekkend gedrag" ingericht en is het aantal Wijk-GGD'ers uitgebreid, zodat er een gemeentebrede dekking is. Hierdoor kan in samenwerking met politie en de GGZ-crisisdienst beter opvolging gegeven worden aan meldingen van zorgwekkend gedrag.
We hebben geïnvesteerd in het lerend netwerk rondom psychische kwetsbaarheid, door de organisatie van kennis- en ervaringsbijeenkomsten, trainingen aan inwoners voor "1e hulp" bij psychische problemen en het recoverycollege geopend, waar mensen terecht kunnen voor laagdrempelige ondersteuning.
Landelijk is er een grote beweging gaande rondom de bevordering van gezondheid en het verkleinen van gezondheidsverschillen. De ontwikkelingen in het GALA en IZA hebben haar effect op de uitvoering van diverse beleidsthema’s. Daar waar wij hebben opgenomen meer in te zetten op laagdrempelige voorzieningen in wijken, het maken van plannen rondom mantelzorgondersteuning en het uitbreiden van dementievriendelijke wijken hebben wij in 2023 voornamelijk tijd gestoken in het uitwerken van de plannen om beschikking te krijgen over de middelen die nodig zijn voor de uitvoering van deze plannen. Deze noodzakelijke uitwerking heeft geleid tot een integraal plan inclusief de middelen waarmee we in 2024 aan de slag kunnen gaan.
In 2023 is conform afspraken het ouderenbeleid opgeleverd en de aanbesteding voor hulpmiddelen gestart. Ook hebben we verder geïnvesteerd in het opstellen van een objectieve richtlijn voor het toekennen van zorg en ondersteuning en het versterken van de rol en positie van de onafhankelijk cliëntondersteuner.