We hebben in 2023 het gebiedsgericht werken verder ontwikkeld. Door middel van een intensieve samenwerking tussen bewoners, gemeente, maatschappelijke organisaties en bedrijven is er een nieuwe of een andere dynamiek ontstaan die de leefbaarheid en sociale cohesie op verschillende plekken heeft versterkt.
De aanpak van gebiedsgericht werken was gericht op het bieden van maatwerkoplossingen die aansluiten bij het unieke karakter, de behoeften en uitdagingen op buurtniveau. Lokale initiatieven zijn ondersteund en hebben buurtbewoners dichter bij elkaar gebracht.
Bovendien is er geïnvesteerd in het bevorderen van duurzaamheid en groene initiatieven in buurten en wijken, waardoor het niet alleen fijn is om te wonen, maar ook om te verblijven. In diverse buurten zijn, samen met bewoners, groeninitiatieven opgezet, variërend van beplanten van boomspiegels, tegels vervangen door beplanting tot volledige herinrichting.
Het gebiedsgericht werken heeft een beweging in gang gebracht naar een meer participatieve gemeenschap, waarin meer bewoners zich gehoord en ondersteund voelen. Deze benadering, onder andere ontplooid in een aantal buurten via de werkwijze van Samenleven in Verscheidenheid, heeft bijgedragen aan het vormen van buurten en wijken waarin mensen het fijn vinden om te wonen, werken en leven.
Inzet middelen
Het afgelopen jaar waren er nog middelen beschikbaar om de eerder ingezette impuls in een aantal gebieden te kunnen continueren. Denk daarbij aan:
- Inzet van straatstewards
- ‘Hotspot-rondes’ t.a.v. locaties waar veel/vaak afval naast de bakken geplaatst is.
Dit jaar is daarnaast de keuze gemaakt om de eerdere inzet in Oud Woensel/Woensel Zuid te continueren, naast een aantal ontwikkelingen die meer verspreid door de stad plaats vonden. Er is naast Oud Woensel ook, conform bestuursakkoord, specifiek op Doornakkers en Bennekel ingezet. Tevens zijn deze middelen ingezet op vernieuwing/impuls ten aanzien van:
- Gebiedsvisie sectie C
- Buurtaanjagers Vlinderflats
- Aanpassingen Gildelaan
- Winkelstewards centrum
- Buurtcultuurmakerschap Burghplan
Volkshuisvestingsfonds
We hebben in het afgelopen jaar opnieuw gewerkt aan de uitwerking van de Volkshuisvestingsfondsprojecten (herstructurering van kwetsbaar particulier bezit, de verduurzaming van de particuliere woningvoorraad en de herstructurering van de Gildebuurt). Inmiddels zijn de plannen voor de Gildebuurt in een vergevorderd stadium.
Pact Woensel Zuid
In 2022 is het stadsdeel Woensel Zuid door het Rijk als ‘stedelijk focusgebied’ binnen het Nationaal Programma Leefbaarheid & Veiligheid aangewezen. Het afgelopen jaar is in maart het Pact Woensel Zuid door meer dan 40 partners uit het gebied vastgesteld. Hiermee ligt er een solide basis voor de komende jaren. Vanuit het Pact is er afgelopen jaar een bijdrage gevraagd en toegekend voor het werken aan ‘Kansrijke Wijken’. Hiervoor zijn er ook afgelopen jaar weer Rijksmiddelen toegekend aan het gebied. Er is ook dit jaar weer domein overstijgend aan deze opgave gewerkt om tot een uitvoeringsprogramma te kunnen komen bij het Pact.
Gebiedsgericht instrumentarium
De gebiedscommissies in de actiegebieden zijn zo goed als overal op orde en we zien dat er weer steeds meer activiteiten door bewonersorganisaties georganiseerd worden. De Buurtkijker is het afgelopen jaar ook verder ontwikkeld waarbij er steeds meer partijen en datasets aan verbonden worden.
De subsidieregelingen zijn geactualiseerd, waarbij de overgang naar een nieuw subsidiesysteem voor het overgrote deel soepel en voorspoedig is verlopen. In de situaties waar hulp nodig was, is een klantgerichte maatwerkoplossing geboden. Daarnaast zijn er buurtcontracten opgesteld voor de actiegebieden en zijn wijkbezoeken afgelegd door wethouder, burgemeester en stadsgezant. De gebiedscoördinatoren zijn in elke buurt in de stad actief, kennen de buurt en werken samen met alle partners in die buurt om de leefbaarheid in stand te houden en te vergroten.
De participatieverordening is vastgesteld en het instrumentarium is verder ontwikkeld in afstemming met de stad en in lijn met de Omgevingswet.