Taakvelden

3.1 Economische ontwikkeling

In 2023 hebben we ons vooral gericht op:

Bestuursakkoord:

Middelen zijn in 2023 in hoofdlijnen uitgezet: Opzet ondernemersloket is onderzocht en uitgevoerd, binnen 5 gebieden Bedrijveninvesteringszones ingevoerd, voorbereidingen voor een subsidieregeling ter stimulering van lokaal ondernemerschap.

Arbeidsmarkt:

In 2023 zijn verschillende initiatieven ontplooid om meer mensen naar werk toe te leiden. Mooie voorbeelden zijn het Talentenfestival en de start van een Human Capital Agenda voor Klimaatadaptatie, Energietransitie en Circulaire Economie

Leerwerkloket (LLO):

977 kandidaten hebben dienstverlening genoten van het Leerwerkloket. 40 events zijn georganiseerd voor kandidaten, professionals als werkgevers. Zij-instroom en maatwerkprojecten zijn geïnitieerd. De Talentensleutel voor bedrijven is ontwikkeld

Skillsbased Economy:

Passport for Work is doorontwikkeld en fungeert als Landelijk voorbeeldproject. Tevens participeren we in Brabant Leert. In 2023 zijn er vanuit dit platform 3.607 trajecten ingezet. 15%-20% van de gebruikers is woonachtig in onze arbeidsmarktregio

SROI Beleid:

De afgelopen jaren heeft gemeente Eindhoven geïnvesteerd in social return. Tot en met 2023 zijn er 655 kandidaten uit de doelgroep via SROI aan het werk geholpen. Hiervan zijn 213 kandidaten afkomstig uit gemeente Eindhoven.

Europees Sociaal Fonds (ESF):

In 2023 hebben we de ESF-subsidie 2014-2020 derde tranche ofwel ‘REACT’ binnen gehaald. Dit betekent dat de ESF middelen volledig zijn besteed aan kwetsbare (niet)werkenden.

Match opleidingen en banen:

We hebben in 2023 het mbo belicht door: uitreiken MBO-award, opnemen van een podcast, uitlichten goede voorbeelden en het organiseren van een werkconferentie. Ieder podium en moment zijn benut voor het gelijkwaardig neerzetten van het MBO en de MBO-studenten.

Het doorontwikkelen van een strategische kennis- en innovatieagenda (SKIA):

Het stadslab Eindhoven werkt nauw samen met Fontys aan maatschappelijke opgaven en dit zal worden versterkt met andere kennispartners. Op deze wijze wordt invulling gegeven aan een gedragen kennisagenda.

Toekomstbestendige binnenstad:

Samenwerking met partners in de binnenstad is geprofessionaliseerd door o.a. de aanstelling van een binnenstadsregisseur. Samenwerking op zowel beleid (bijv. sharing the vibes), projecten als investeringen loopt daardoor efficiënter en beter.

Binnenstadsdeal:

Samenwerking met culturele instellingen is verbeterd en op diverse projecten zijn designers betrokken. De Citydeal Dynamische Binnensteden is ondertekend om tot doorbraak-oplossingen voor binnenstedelijke vraagstukken te komen.

Gebiedsontwikkelingen binnenstad:

Gebiedskader Schellenskwartier is vastgesteld, project Nieuw Bergen is gestart met realisatie. Andere locaties zoals het VDMA-terrein, het Stadhuisplein en de Nieuwe Eindhoven zijn volop in ontwikkeling.

Deze pagina is gebouwd op 05/30/2024 10:17:58 met de export van 05/29/2024 20:27:03