Economie
Als Brainportregio Eindhoven hebben we door de triple-helix samenwerking een sterke economie.
Hoewel economische groei geen doel op zich is, is deze randvoorwaardelijk voor de ‘brede’ welvaart en het welzijn van onze samenleving, waarbij we willen dat al onze inwoners het (economische) succes van Brainport Eindhoven kunnen voelen. Het is van belang om te behouden wat we opgebouwd hebben.
Ook in 2023 zijn we ons blijven inzetten op een ondernemende, fijne stad met een sterk vestigings- en verblijfsklimaat om bedrijven te behouden en aan te trekken die bij ons passen. Via Brainport Development focussen we op de hightech bedrijven die onze stad en regio bijzonder maken.
Vanuit de gemeente Eindhoven versterken we de basis van onze economische ontwikkeling via innovatie, onze werklocaties, onze dienstverlening en onze ondersteuning van het brede MKB. Dit doen we door de inzet op het ondernemersloket, economische transformatie en ons Startup beleid. Het digitaal platform voor ondernemers is een belangrijke stap die in 2023 hiervoor is gezet. Dit platform op ondernemendeindhoven.nl is het digitale centrale punt dat ondernemers overzicht en inzicht biedt in producten, diensten en thema’s en intuïtieve doorverwijzingen voor aanvragen, advies en ondersteuning, zowel vanuit onze eigen organisatie als onze ketenpartners. Vanuit de visie ‘Ondernemers centraal, dienstverlening integraal’ is het uitgangspunt dat het aanbod beter bekend, bereikbaar en duidelijker wordt, zodat ondernemers het gemakkelijk kunnen vinden en er beter gebruik van kunnen maken.
Om als stad aantrekkelijk te zijn en blijven, hebben we goede voorzieningen nodig, onder andere rond de thema’s zorg en welzijn, cultuur, detailhandel, horeca, onderwijs, sport en groen. Deze dragen in belangrijke mate bij aan de leefbaarheid voor onze inwoners, maar ook aan aantrekkingskracht van Eindhoven voor bedrijven. In 2023 zijn in overleg met de Metropoolregio Eindhoven de voorbereidingen getroffen voor de ontwikkeling van een gezamenlijk Programma Voorzieningen waardoor we beter in staat zijn de voorzieningenstructuur mee te laten groeien met het aantal inwoners, (internationaal) talent en bezoekers.
Aan de voet van de Lichttoren bezochten ruim 14.000 mensen een nieuw evenement om de overgang van het oude naar het nieuwe jaar te vieren: New Years EHVE. Dit gratis toegankelijke evenement vol muziek en een spectaculaire vuurwerkshow is zeer positief ontvangen. Dit nieuwe evenement moest ook een mooi alternatief bieden voor het vuurwerkverbod in onze stad.
Bij het vaststellen van de evenementenvisie is de opdracht geformuleerd om de huidige locatieprofielen, die als toetsingscriteria worden gebruikt bij de vergunningverlening, te herijken. Hiermee is in 2023 gestart. De herijking gaat invulling geven aan de behoefte aan meer (grootschalige) evenementen en een bruisende stad rekening houdend met de eisen op het gebied van leefbaarheid, veiligheid en milieu.
Daarnaast was in 2023 extra inzet nodig op arbeidsmarkt. We zetten samen met onze partners: ondernemers, overheid en onderwijs, in op een breed arbeidsmarktbeleid gericht op het onbenut arbeidspotentieel. Door een planmatige aanpak samen met regiogemeenten, sociale ontwikkelbedrijven, UWV, ondernemers en onderwijs, brengen we de arbeidsmarkt beter in balans. Door middel van het ‘Huis naar Werk’ ontschotten we de werkgevers- en werknemersdienstverlening voor Eindhoven en de regio.
In 2023 is de samenwerking in het Huis naar Werk bekrachtigd door het ondertekenen van een Samenwerkingsovereenkomst. In 2023 is er gewerkt aan een brede regionale arbeidsmarktvisie en er is gestart met de integrale werkgeversdienstverlening.
We werken aan een arbeidsmarkt die zich steeds meer richt op talenten en vaardigheden en een arbeidsmarkt gericht op een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) en daarmee zich richt op duurzame inzet van talent.
We zijn gestart met het LLO-collectief. Dit richt zich op het vergroten van de basisvaardigheden van inwoners zodat hun positie op de arbeidsmarkt verbetert.
Naast ons eigen talent hebben we talent van buiten nodig. Daarmee wordt onze stad steeds internationaler. Het Holland Expat Center South (kort: expat center) draagt er samen met andere partijen in de stad en regio aan bij dat (kennis)werkers en hun gezinnen zich zoveel mogelijk thuis voelen en mee gaan doen in onze samenleving. Een paar resultaten uit 2023: het expat center heeft de formaliteiten geregeld voor bijna 10.000 internationals (nieuwkomers en verlengingen). Het heeft bijna 300 MKB bedrijven geholpen met hun vragen en casussen v.w.b. internationaal personeel. Daarnaast heeft het i.s.m. andere organisaties zoals Huis naar Werk tientallen spouses aan een baan geholpen. In Q4 is gewerkt aan het Meerjarenplan Living In 2024-2026 dat in december in het college is vastgesteld en het kader vormt voor de jaarlijkse uitvoeringsprogramma's: het zet in op ‘eigenaarschap van werkgevers vergroten', ‘professionele integratie van spouses', ‘de sociaal-maatschappelijke organisaties’ en ‘het managen van verwachtingen bij internationals'.