Cultuur en design vormen het fundament voor een levendige stad die prikkelt uitdaagt en samenbrengt. Cultuur biedt ontspanning, verbindt, en zet mensen aan tot reflectie en ontwikkeling. In 2023 zijn er weer meer culturele activiteiten geweest (na corona) en het publiek weet langzaamaan de weg weer naar onze culturele instellingen en evenementen te vinden. De Cultuurbrief 2025-2028 is opgesteld met grote betrokkenheid van het culturele veld. Er ligt een mooie ambitie voor de komende jaren voor cultuur en design zelf, en in connectie met de wijken en andere domeinen.
Stichting Cultuur Eindhoven heeft uitvoering gegeven aan het derde jaar van Cultuurbrief 2021-2024 en in 2023 is extra aandacht besteed aan jongerencultuur. Eindhoven is een creatieve stad waar, naast culturele professionals, inwoners zelf aan kunstbeoefening kunnen doen. Onder andere via de amateurkunstregeling bij het CKE is het beoefenen van amateurkunst gefaciliteerd. Kies je Kunst blijkt voor kinderen succesvol en voor jongeren is o.a. de regeling Impuls Jongerencultuur gemaakt en uitgevoerd door Cultuur Eindhoven om deelname aan cultuur te bevorderen.
De culturele makers en instellingen zijn in 2023 weer wat opgeveerd na corona en hebben weer publiek zien terugkomen. Mede dankzij de noodsteun van de gemeente in de periode 2020-2022 is het grootste deel van de culturele infrastructuur in Eindhoven de crisis goed doorgekomen. Ondanks dat zorgden stijgende energielasten, hoge inflatie en krapte op de arbeidsmarkt ook voor financiële zorgen bij culturele partijen in de stad. Vanwege uitzonderlijk hoge stijging van de energielasten is er voor 2022 en 2023 een subsidieregeling opengezet voor compensatie van gestegen energielasten.
Het Van Abbemuseum is ook in 2023 een belangrijke plek om kunst te ervaren in onze stad. Niet alleen door te kijken, ook door te horen, te ruiken en te voelen. Alle kunstwerken en designobjecten in de collectie vertellen een verhaal uit de samenleving. Soms ongemakkelijk of confronterend, maar vaak hoopvol.
2023 kenmerkt zich ook door de terugkomst van diverse bezoekersgroepen en langzaamaan herstel van de impact van corona. Er kwamen meer jongeren en internationale bezoekers naar het museum en de programma’s voor de leerlingen van het praktijkonderwijs kregen een extra impuls. De gevolgen van de inflatie zijn nog wel dominant aanwezig en beïnvloeden de exploitatie. Dit maakt dat niet op alle vlakken het ambitieniveau behaald is, wat ook bij andere Nederlandse musea terug te zien is.
De tentoonstellingen zijn verrassend en vooruitstrevend, waaronder de -in de media veel geprezen- tentoonstelling van Sung Hwan Kim. Het museum reflecteert kritisch op de moderne tijd door verschillende stemmen een podium te geven. Om daarmee bezoekers -in al hun verschillen- uit te dagen, te inspireren en te verbinden. Nu en in de toekomst.
Juist in een modern ogende stad als Eindhoven is het belangrijk om bij ruimtelijke ontwikkelingen zorgvuldig met erfgoed om te gaan. Cultuurhistorisch waardevolle bebouwing willen we behouden en daar waar nodig transformeren voor nieuwe gebruikers. Zo blijft de geschiedenis van Eindhoven zichtbaar in het straatbeeld. Via het Erfgoedhuis laten we bewoners van dichtbij kennismaken met archeologische vondsten, historische voorwerpen en beelden. In 2023 zijn grote stappen gezet om te komen tot aanwijzing van nieuwe gemeentelijke monumenten, met een nadruk op de wederopbouwperiode (1940-1965). De categorie woningen/woongebouwen is definitief aangewezen, niet-woongebouwen en kunstwerken volgen op korte termijn.