Onderwijs
De gemeente is wettelijk verplicht om te zorgen voor kwalitatieve onderwijshuisvesting. Daarvoor hebben we samen met de PO en VO schoolbesturen Integrale Huisvesting Plannen (IHP) opgesteld. Veel aandacht is uitgegaan naar de executie van het IHP VO en de voorbereiding voor het IHP Gestel en het nog op te stellen 16 jarig IHP. In 2023 zijn ook wissellocaties voor onderwijs aan vluchtelingen en anderstaligen ingericht.
In 2023 hebben we als gemeente de wettelijke taken op het terrein van onderwijs uitgevoerd. Daarnaast hebben we intensief met de partners in de stad samengewerkt om uitvoering te geven aan de Lokaal Educatieve Agenda 2020-2024, het programma jeugd en corona, de lokale aanpak RMC/VSV en het stadsplan basisvaardigheden 2020-2023. Er is een nieuw stadsplan basisvaardigheden 2024-2028 opgesteld en een start gemaakt met het opstellen van de LEA 2024-2028.
Ook regionaal hebben we intensief samengewerkt met diverse partijen om uitvoering te geven aan het regionaal programma VSV 2020-2024 om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan en het Regionaal educatief plan om laaggeletterdheid te bestrijden. Daarnaast is intensief multihelix samengewerkt om meer zicht te krijgen op de instroom van internationals en de onderwijsopgave in de Brainportregio. D e internationalisering van Eindhoven heeft impact op de samenstelling van de leerlingpopulatie.
Er zijn in 2023 gesprekken gevoerd met WO, HBO, MBO om kansengelijkheid en inclusie te bevorderen.
We streven ernaar om samen met de mbo-instellingen in de stad in 2024 te komen met een actieplan mbo, waarmee we onze waardering voor het mbo uiten, bijdragen aan het vergroten van kansengelijkheid en inzetten op kansrijk opleiden. In aanloop naar het actieplan mbo hebben we niet stilgezeten, maar hebben we het mbo in de schijnwerpers gezet door in 2023 een ‘Mbo award’ uit te reiken, een podcast op te nemen, goede voorbeelden uit te lichten, formatie voor twee studentenvertegenwoordigers te realiseren en een werkconferentie ‘Samen voor het mbo’ te organiseren.