Iedereen die in Eindhoven woont, werkt of verblijft dient zich hier veilig te voelen en er veilig te zijn. Het succes van de stad en de regio zorgt ervoor dat Eindhoven steeds grootstedelijker en internationaler wordt. Dit brengt ook met zich mee dat we te maken hebben met een grotere complexiteit binnen onze veiligheidsopgaven. Dit zien we bijvoorbeeld op ondermijningsvraagstukken, jeugdveiligheid en risico’s op polarisatie, maar ook in de toename van overlast van dak- en thuislozen.
In 2023 is er hard gewerkt aan een veilige en leefbare stad. De raad heeft in maart 2023 het nieuwe beleidskader veiligheid 2023-2026 vastgesteld en in juni 2023 het nieuwe camerabeleid. En de stop-app straatintimidatie is sinds eind november 2023 online in de gemeente. Veiligheidsaanpakken vragen in essentie om integraliteit en duurzame betrokkenheid van alle partijen. Hier is dan ook op ingezet door middel van betere afspraken en actualisering van bestaand beleid.
De stijging van overlast van dak- en thuislozen evenals drank- en drugsoverlast vroeg vooral in Woensel-Zuid en in het Centrum voor extra integrale inzet en aansturing. Dit vraagt continue aandacht, maar de eerste voorzichtige effecten van het terugdringen van de overlast zijn al zichtbaar. De inzet van straatstewards en het plaatsen van flexibele camera’s hebben hier positief aan bijgedragen.
Een andere ontwikkeling die continu om onze aandacht vraagt is de veiligheid van onze jongeren en de gevaren van drugscriminaliteit. Met middelen vanuit het Rijk zijn er samen met (justitiële) partners inspanningen gedaan om de jonge aanwas in de (georganiseerde) drugscriminaliteit te voorkomen. Daarnaast is ook de wijkrechtspraak weer volledig in bedrijf.
In de wijken blijft er ook aandacht voor delicten met veel impact, zoals o.a. woninginbraken, autodiefstal en geweldsmisdrijven. Samen met inwoners gaan we dit tegen door middel van bewustwordingscampagnes, met de uitbreiding van het aantal boa's zijn zij vaker aanwezig in de wijk.
Om naast een veilige stad ook bij te dragen aan een levendige stad verminderen we de risico’s op onveiligheid bij evenementen, betaald voetbal en het uitgaan. Doordat we als gemeente nadrukkelijk investeren op andere maatregelen dan politie-inzet, door bijvoorbeeld bij Europese voetbalwedstrijden de aankomst van uitsupporters met georganiseerd (bus)vervoer naar een vaste aankomstlocatie te leiden met fanzone en ticketomwisselpunt, maken we het mogelijk dat de politie haar capaciteit meer in de wijken kan inzetten.
Onveiligheid en conflicten elders op de wereld hebben hun weerslag gehad op de stad. Bijvoorbeeld in de vorm van demonstraties, zorgen en ongenoegen bij verschillende groepen, maar ook in de vorm van een grotere opgave in het bieden van onderdak aan ontheemden en vluchtelingen.